Klikkertræning af hund

Klikkertræning af hund

Betina Truelsen Lund

Klikkertræning er en sjov og effektiv træningsmetode, uanset om du "bare" træner din familiehund til hvad du ønsker den skal kunne i dagligdagen, eller du vil træne din hund op til den næste lydigheds stjerne, jagt kammerat eller hvad du har lyst til at træne din hund op til. 

Dette blogindlæg er til dig der ikke kender til klikkertræning og gerne vil blive lidt klogere på hvad det er. Hvis du allerede er bekendt med klikkertræning, men er i tivivl om hvordan du kommer i gang, så er dette blogindlæg bedre til dig. (link kommer når jeg har skrevet det). 

Klikkertræning er ikke en ny træningsform, det er bla kend fra træning af delfiner og spækhuggere, og bygger på videnskabelige læringsprincipper som har eksisteret siden 30'erne. 

Når man klikkertræner så handler det egentlig ikke om den lille klikker i sig selv. Klikkertræning handler om at bruge et markørsignal i sin træning, som tydeligt og præcist "fortæller" hunden hvornår den gør det rigtig eller tilbyder noget man gerne vil have mere af. Så selv om det hedder klikkertræning, kan man godt træne uden en klikker. Men når det er sagt, så er den lille klikker altså hvis du spørger mig, et super praktisk redskab.

Din belønning er på vej

Så en klikker (eller anden markør) bruges i klikkertræning til at markere 'yes der gjorde du det helt rigtige, der er en godbid på vej til dig'. Tænk på klikket som et kamera, der tager et billede af adfærden, nøjagtig i det sekund hunden gør det vi vil have den til. Det er meget præcist og tydeligt for hunden og den er ikke i tvivl om hvilken adfærd der udløste klikket, derfor er det ret effektiv. Og er hunden i tvivl, så prøver den blot igen, for at teste om det nu også var det. En klikkertrænet hund (såfremt vi gør det rigtigt), er aldrig nervøs for at komme til at tilbyde en forkert adfærd, og den prøver sig gladeligt frem til den rammer plet. 

Markørsignalet

Så når man klikkertræner behøver man faktisk slet ikke en klikker. Markørsignalet kan også være en bestemt lyd, et bestemt ord, et fløjt i en hundefløjte, eller andet. Det vigtige er blot, at den markør man vælger er "hellig" og kun bruges som markør og ikke i andre sammenhæng. Så det dur feks ikke med et dygtig eller lign. da vi også bruger dette ord i mange andre sammenhæng når vi er sammen med vores hund. Det skal også være noget der er præcist og som er ens hver gang. Derfor er en klikker så populær. Den er nem at brug og meget tydelig for hunden og man kommer ikke til at bruge den i andre sammenhæng.  

Jeg bruger selv en kombination af at bruge en klikker og et 'yes' som markør ord. Jeg har jo ikke altid en klikker på mig. Så i det daglige, eller hvis jeg ønsker begge hænder fri, som feks ved håndterring, trimning og lign, bruger jeg blot 'yes'. Skal vi til træning, eller jeg vil nørde lidt træning, så bruger jeg en klikker, da jeg syntes den er mest præcis og effektiv. 

En klikker fås i mange farver og flere designs. Du kan se dem jeg sælger på shoppen ved at klikke her

Markørsignalet skal associeres med en belønning (forstærker).

En klikker (eller den markør vi nu vælger) har i sig selv,  ingen betydning eller værdi for hunden overhovedet. Derfor skal vi starte med at assoiasere markør signalet med en positiv forstærker. Det vil sige at vi ”parre” klikket med en belønning et vis antal gange, så hunden vil lære at associere, at et klik er lig med en belønning.

Hvis du syntes det lyder lidt kringlet, så lad mig komme med et dagligdags eksempel, som de fleste hundeejere nok kan genkende. Det er lige som med hundesnoren, den har oprindelig heller ingen værdi for hunden. Men efter gentagende gåture, vil hunden sammenkoble at hundesnor er lig med gåtur…….og vi kender jo alle den hund, der danser af begejstring over at se hundesnoren komme ned fra knagen. Hundesnoren er pludselig blevet en markør for at nu skal vi ud at gå, og har fået en positiv værdi for hunden. 

Positiv forstærker (belønning)

Så vi skal lære hunden at forbinde klikket (eller anden markør signal) med en positiv forstærker. En positiv forstærker kan være en hundegodbid, leg med belønningslegetøj, kast af bold, ja alt hvad der er en positiv belønning for din hund og som den vil arbejde for, lige som vi kender ved almindelig positv hundetræning hvor der bruges belønninger. En positiv forstærker skal kort sagt, øge chancen for at hunden tilbyder samme adfærd igen, da den skal tænke, wow den belønning vil jeg gerne have mere af.  Når hunden forstår at klik betyder 'rigtigt, nu kommer der en positiv forstærker', så vil vi have en hund der arbejder ret så effektivt og begejstret for at få os til at klikke.

Husk klikket i sig selv er ingen belønning for hunde. Klikket skal ALTID udløse en belønning. Også selvom du kommer til at klikke ved et uheld eller på et forkert tidspunk og tro mig, det vil komme til at ske. Så ALTID - klik og belønning. 

Derfor er klikkertræning så effektivt

Vi kan nogen gange være lidt langsomme til at få fisket en godbid ud af vores lomme, godbidstaske eller hvad vi nu har vores godbidder i, og få givet denne til hunden. Hvis vi feks vil belønne hunde får en god 'fri ved fod', så begynder vi at fiske efter godbidden idet den går perfekt. Det ser hunden og kommer måske ud af positionen fordi den er ivrig for at få godbidden. Så når den får godbidden er den ikke længer i den ønskede 'fri ved fod' og hunden kan være i tvivl om hvad for en adfærd der præcist udløste godbidden - var det at komme om foran, var det øjenkontakt osv.  
Derfor er det især nyttigt, når vi leder efter meget specifik eller præcis adfærd fra hunde. Klikkeren giver os mulighed for at markere den nøjagtige adfærd som udlæser belønningen. Det betyder dog ikke at vi ikke kan lære vores hund, de samme ting uden en klikker, det kan man sagtens. Men det er det der gør klikkertræning ret effektivt.

Timing

Timing er vigtig når vi klikkertræner, og det er noget der giver rigtig god mening at øve sig på. Netop fordi klikket (markøren) er så effektiv til at fortælle hunden, præcis hvilken adfærd der udløste klik og belønning. Så kan det også hurtigt køre af sporet, hvis vi ikke får klikket på det rigtige tidspunkt. Tag feks øvelsen 'sit'. Hvis vi klikker i præcis det sekund hundens numse rammer jorden, så vil hunden hurtigt forstå 'når min numse røre jorden, så får jeg en godbid (eller anden forstærker), så er det hurtigt og nemt at lære sin hund at sitte. Omvendt, hvis vi får klikket forkert og først lige får klikket i det sek. hunden rejser numsen fra jorden igen. Så vil hunden tro 'når min numse slipper jorden, får jeg en godbid. Og så vil den begynde at tilbyde mere adfærd i den retning. Men fortvivl ikke, næste gang timer du bare klikket bedre og så vil din hund hurtigt forstå hvad du vil have den til. 

Shaping

I klikkertræning bruges der rigtig meget shaping. Shaping bygger kort fortalt på positiv forstærkning og frivillig adfærd og at vi bygger en adfærd langsomt op, via små step. Det er virkelig kort fortalt, men shaping fortjener et helt blogopslag for sig selv og for ikke at gøre dette alt for langt og bombardere dig med alt for mange indtryk på en gang. Så bliver det i et blogindlæg for sig selv (link kommer når jeg har skrevet det). Men shaping er især vigtigt for ikke at få en frustreret hund når vi klikkertræner. Netop fordi hunden selv skal "gætte sig til" hvad vi ønske af den. Så er det vigtigt at sætte træningen op, så hunden får succes og her er kriterier og shaping vigtigt. Men det kommer der som sagt mere om i et andet blogopslag. 

Hvis du er interesseret i at læse meget mere om klikkertræning, læse hvordan du træner de forskellige øvelse og nørde lidt mere i klikkertræning. Så kan jeg klart anbefale at købe bogen 'klik dig til SUCCES' som jeg også forhandler her på shoppen. Morten Egtved og Cecilie Køste (Canis Norge) har også skrevet en sand klikker bibel 'Lydighedstræning i teori og praksis' samt' klikkertræning for din hund' men jeg ved ikke om de er til at drive op nogle steder mere. De er begge 2 på norsk, men super gode. 

Vil du gerne købe en god klikker, så kan du se dem jeg forhandler her. Du kan både finde den populære Clicino, som er en finger klikker. Eller den helt klassiske boks klikker. Samt klikker med og uden armbånd, i forskellige mærker. 

Husk altid at træning med din hund skal være en leg, både for din hund og dig. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.